Det här är nytt i WordPress 5.0

Det är alltid spännande när en ny version av WordPress släpps och WordPress 5.0 som lanserats i dagarna är en av de större uppdateringarna på länge.

I den här artikeln har vi sammanställt de nya funktionerna som kommer med WordPress 5.0 och vad du skall tänka på när du uppdaterar din egen webbplats till den nya versionen.

WordPress nya editor – Gutenberg

Gutenberg är en helt ny editor till WordPress och förändrar redigeringsmiljön drastiskt från det vi är vana vid sedan tidigare. Gutenberg liknar mer en Page Builder och har du arbetat med Visual Composer eller en liknande lösning kommer du känna igen det blockbaserade arbetssättet, även om Gutenberg idag är betydligt mer avskalat.

Gutenberg Insert Block

Hur utvecklingen av Gutenberg kommer att se ut framåt får framtiden utvisa men att WordPress tar steget till att skapa en egen blockbaserad redigeringsmiljö ser vi som väldigt positivt.

WordPress som idag är ett av de mest användarvänliga publiceringsverktygen kommer med hjälp av Gutenberg få en ännu starkare position på marknaden som ett av de mest användarvänliga och flexibla CMS:en.

Twenty Nineteen – Nya standardtemat för WordPress

WordPress 5.0 kommer även med ett nytt standardtema som kallas Twenty Nineteen. Det är ett minimalistiskt och flexibelt tema som kan användas för att starta en blogg eller en enklare webbplats.

Twenty Nineteen

Tänk på det här vid uppdatering till WordPress 5.0

Som alltid när man uppdateringar WordPress och plugins är det viktigt att inte arbeta i live miljön. Vi rekommenderar alltid att uppdateringar sker isolerat i en utvecklingsmiljö för att minimera risken för problem live på sidan.

När du väl har en utvecklingsmiljö uppsatt rekommenderar vi att du först ser till att uppdatera installerade plugins på sajten. Uppdatera gärna varje plugin enskilt och säkerställ efter varje uppdatering av sidan fungerar som den skall. När alla plugins är uppdaterade klickar du på knappen för uppdatering till WordPress 5.0.

Har uppdateringarna i utvecklingsmiljön gått bra är det bara att återupprepa stegen i live miljön, men vi rekommenderar att du först tar en komplett säkerhetskopia på sajten.

Beroende på hur din sajt är byggd idag kan det vara så att temat eller eventuella plugins inte är kompatibla med Gutenberg. Då kan du behöva installera pluginet WordPress Classic Editor som gör det möjligt att fortsätta använda den tidigare editorn i WordPress.

Är du kund hos oss idag och har vårt drift & supportavtal behöver du inte tänka på uppdateringen då vi hanterar det åt dig.

P.S. Säg till om du behöver hjälp med uppdateringen, vi på Rivercode är experter på WordPress och WooCommerce och har en trygg och säker process på plats för uppdateringar av WordPress.

Oliver Dahlberg